Inför stensättningen

Information som vi behöver för att ge en offert.

 

 

Tycker du att detta verkar krångligt kan du slå oss en signal så kan vi i mån av tid hjälpa till.

Kvadratmeter
är grundläggande. Vi ger fast pris efter antalet kvadatmeter. Det lättaste är att dela upp ytan i olika rektanglar och addera ihop dem en i taget.

Finns där en triangel räknar du så här:

10 gånger 7,5 är 75. Det delas med 2, och blir alltså hälften av 75, dvs 37, 5 meter2.

Är det en gång så brukar dom vara 90cm-100cm breda. Mät bara gångens längd. Är den 10 meter behövs 10 kvadratmeter sten.

För bilar eller inte?
Där bilar skall köra krävs det en 7 cm tjock sten, i trädgården för gångar och terasser är 5 cm tillräckligt. Vidare krävs ett kraftigare bärlager för biltrafik. Därför måste vi veta hur många kvadratmeter som är för biltrafik, respektive inte biltrafik.

Vad finns idag?
Ligger där jord som skall grävas undan eller är kanske bärlaret redan klart? Detta påverkar priset ganska rejält.

Halvsten eller skärning vid kanter?
Stenar läggs i allmänhet med en halv stens förskjutning, för att ge en stabilare läggning. Då blir där "hål" runt kanterna som är en halv sten stora. Här kan man antingen beställa halvsten, eller låta oss skära till stenar. Fördelen med att vi skär är att det ger ett mer "hantverksmässigt" intryck, och med halvsten att man å andra sidan inte ser att stenarna är skurna. Vi skär per timme, men det är inga stora pengar, ca 2-3 timmar för en fyrkantig yta på 60 m2. Vill du beställa halvsten så räkna med 3,57 halvstenar per meter kant. Har du 10 meter kant behövs 36 halvstenar och så vidare. En yta som är 100 m2 och fyrkantig har 40 meter kant. Det blir 143 halvstenar.

Bärlager och stenmjöl?
Här behöver du inte räkna, det räcker att vi får en kvadratmeteruppgift så kalkyleras bärlager och stenmjöl automatiskt - och läggs in på offerten inklusive transportkostnad. Vi hanterar även (kostnadsfritt) telefonkontakt kring att beställa detta.